Ροδίτης

Από τις καλλιέργειες με τα περισσότερα ονόματα:

Ροδίτης, Αλεπού, Ροδομούσι, Κανελλάτο, Κοκκινοστάφυλο, Λιτσιτσίνες, Σουρβιώτης, Κριτσανιστή, Τουρκοπούλα, Ροδομούσι.

Όχι μόνο με τα περισσότερα ονόματα, αλλά και με τη μεγαλύτερη εξάπλωση στην Ελλάδα. Κυρίως όμως τη συναντάμε στο Νομό Αχαΐας. Ποικιλία καθαρά για οινοποίηση μια και έχει κουκούτσια. Η ερυθρή παραλλαγή της όμως είναι αρκετά νόστιμη και τραγανή (από εδώ και το όνομα Κριτσανιστή), κατάλληλη για βρώση.

Η αιτία για τα πολλά της ονόματα το ερυθρωπό της χρώμα. Αν και οι κλώνοι της έχουν χρώματα που ξεκινούν από το πράσινο ανοιχτό μέχρι και το ερυθρωπό, ο πλέον περιζήτητος είναι ο ερυθρωπός που είναι γνωστός σαν Αλεπού. Η κατάλληλη εποχή για τρύγο είναι από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη.

Συμμετέχει στην παραγωγή λευκών οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος («Πλαγιές Μελίτωνα», «Αγχίαλος»), και αρκετών τοπικών οίνων (Αναβυσσιώτικος, Αττικός, Αγιορείτικος, Θεσσαλικός, Μακεδονικός, Πέλλας κ.α.).

 

Μοσχοφίλερο

Μοσχοφίλερο, αλλά και Μαυροφίλερο. Η γηγενής, πατροπαράδοτη ποικιλία αμπέλου της Αρκαδία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητος σταφύλι το οποίο, αν και κόκκινο, είναι γνωστό για τα λευκά κρασιά που παράγει με την ονομασία προελεύσεως ανωτέρας ποιότητος Μαντινεία. ιλία Φιλέρι, μια ντόπια παλιά ποικιλία της Πελοποννήσου, παρατηρείται γενετική παραλλακτικότητα από συσσωρευμένες μεταλλάξεις. Το Μοσχοφίλερο, έχει ταυτοποιηθεί ως διαφορετική ποικιλία με το συνώνυμο Μαυροφίλερο. Έγχρωμη ποικιλία, με μοσχάτο άρωμα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων. Από αυτήν παράγεται ο οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) «Μαντινεία». Ο επισκέπτης της Αρκαδία θα συναντήσει τους αμπελώνες του μοσχοφίλερου, κυρίως στις παρυφές των λόφων που σχηματίζουν το οροπέδιο της Τριπόλεως, με υψόμετρο 700 μέτρα.

Οι οίνοι από μοσχοφίλερο είναι έντονα αρωματικοί, με μια ξεχωριστή αίσθηση φρεσκάδας στη γεύση, που οφείλεται στην υψηλή φυσική οξύτητα των σταφυλιών.

 

Chardonnay

Λευκή ποικιλία από τη Βουργουνδία της Γαλλίας. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές. Ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η ποικιλία αυτή μπορεί να δώσει λευκούς φρέσκους οίνους ή οίνους που έχουν ζυμώσει και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια με ποικιλία αρωμάτων. Η γεύση των συγκεκριμένων κρασιών είναι λιπαρή, δροσερή έως ζωηρή ισορροπημένη, με σώμα και διάρκεια. Στα κατάλληλα εδάφη τα λευκά κρασιά της ποικιλίας αυτής μπορούν να φθάσουν στο βέλτιστο της ποιότητας.

Συμμετέχει στην παραγωγή τοπικών οίνων (Πλαγιές Αιγειαλίας, Πυλίας, Ανδριανιώτικος, Δράμας, Μεσσηνιακός, Ισμαρικός, Επανομής, Πελοποννησιακός).

 

Αγιωργίτικο (Ο.Π.Α.Π ΝΕΜΕΑ)

Θα το συναντήσουμε και με τα ονόματα Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας και Μαυρούδι.

Μια από τις πλέον γνωστές, αλλά και ιδιαίτερα εκλεκτή Πελοποννησιακή ποικιλία. Κύριος τόπος καλλιέργειας οι περιοχές της Αργολίδος και της Κορινθίας, με συνολική έκταση 21.000 στρέμματα (ζώνη παραγωγής οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) «Νεμέα»).

Χρησιμοποιείται κυρίως για ερυθρούς, ξηρούς οίνους Ο.Π.Α.Π. Τα επιτραπέζια κρασιά τα οποία μας δίνει το Αγιωργήτικο έχουν ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα, μαλακές τανίνες και ενδείκνυνται για παλαίωση.

Ελάχιστος χρόνος παλαίωσης για τα Ο.Π.Α.Π. (Νεμέα) είναι το ένα έτος σε βαρέλι. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φθάσει και τα δέκα χρόνια, εάν κατά τη διάρκεια οινοποίησης παραμείνει το γλεύκος με τα στέμφυλα περισσότερο από έξι ημέρες.

Τα φρέσκα κρασιά της ποικιλίας αυτής μας δίνουν φρουτώδη αρώματα κερασιού. Η παλαίωσή τους θα προσθέσει ένα μπουκέτο μπαχαρικών (π.χ. μοσχοκάρυδο) ή ακόμη και βαλσαμικά αρώματα (π.χ. δενδρολίβανο).

 

Cabernet Sauvignon

Προερχόμενη από το Bordeaux της Γαλλίας, η διεθνής αυτή ερυθρή ποικιλία, θεωρήθηκε απαραίτητη για τη βελτίωση των ερυθρών οίνων που παράγονταν από ορισμένες ελληνικές ποικιλίες. Στη χώρα μας πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μέτσοβο. Γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, χωρίς όμως να καταλαμβάνει μεγάλη έκταση λόγω της μικρότερης παραγωγικότητάς της σε σχέση με τις ελληνικές ποικιλίες. Ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Το κρασί της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μια καλή ισορροπία αλκοόλης οξύτητας. Στα κατάλληλα εδάφη δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών ξηρών οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος «Πλαγιές Μελίτωνα», καθώς και αρκετών τοπικών (Αγιορείτικος, Αττικός, Δράμας, Μακεδονικός, Πλαγιές Πετρωτού, Τριφυλία κ.α.) και επιτραπέζιων οίνων.

 

Merlot

Ερυθρή ποικιλία προερχόμενη από το Bordeaux της Γαλλίας, με παρουσία σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η ποικιλία δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, με χαρακτηριστικό άρωμα, μαλακή και ισορροπημένη γεύση, επιδεκτικά παλαίωσης. Όταν αναμειγνύεται με άλλα κρασιά, βελτιώνει το χρώμα και το άρωμα τους, επιταχύνει το χρόνο παλαίωσης, με αποτέλεσμα να μπορούν να είναι έτοιμα για κατανάλωση σε μικρότερο χρόνο.

Συμμετέχει στην παραγωγή τοπικών οίνων ( Επανομής, Δράμας, Μακεδονικός, Κρανιάς Ημαθίας, κ.α.)

 

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΝΟΥΣΒΕΛΗ M.Ε.Π.Ε. - ΟΙΝΟΙ ΛΗΝΑΙΟΝ
Τ.Θ. 3832 - Τ.Κ. 19100 Βλυχάδα Μεγάρων

Τηλ.: 22960 35952 - 22960 35952, Φαξ : 22960 35959
e-mail: kounousvelis@yahoo.com